Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-29@19:52:00 GMT

علت تلخی دهان چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۱۱۵۴۶

علت تلخی دهان چیست؟

احساس طعم تلخ در دهان دلایل مختلفی دارد و گاه می‌تواند زنگ خطر بروز بیماری باشد. ناطقان: طعم تلخ در دهان می‌تواند دلایل مختلفی از جمله مشکلات ساده، مانند رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان تا مشکلات جدی‌تر، مانند عفونت مخمر یا رفلاکس اسید داشته باشد.

 

سیگار کشیدن می‌تواند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شده و بین چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این نوع تغییر در طعم معمولاً بعد از خوردن غذا‌های دیگر، نوشیدن آب یا مسواک زدن دندان‌ها بهبود می‌یابد.
 
با این حال، اگر طعم تلخ به مدت طولانی ادامه داشته باشد یا اگر خیلی اتفاق می‌افتد، توصیه می‌شود به یک پزشک عمومی یا یک متخصص گوارش مراجعه کنید.
 
۱. بهداشت ضعیف دهان و دندان
این مورد شایع‌ترین علت ایجاد مزه تلخ در دهان به خصوص هنگام بیدار شدن از خواب است و به دلیل تجمع بزاق و باکتری در زبان، دندان‌ها و لثه‌ها اتفاق می‌افتد که باعث بوی بد دهان می‌شود.
 
راهکار: مسواک زدن دندان‌ها حداقل دو بار در روز، یک بار پس از بیدار شدن و یک بار دیگر قبل از خواب کافی است. همچنین مسواک زدن زبان به دلیل تجمع باکتری‌ها و سلول‌های مرده بسیار مهم است.
 
۲. آنتی بیوتیک یا ضد افسردگی
برخی از دارو‌ها وجود دارند که با خوردن آن‌ها توسط ارگانیسم جذب شده و در بزاق آزاد می‌شوند و باعث ایجاد طعم تلخ در دهان می‌شوند. برخی از این موارد آنتی بیوتیک‌ها مانند تتراسایکلین‌ها، دارو‌های نقرس مانند آلوپورینول و لیتیوم یا دارو‌های مورد استفاده برای درمان برخی بیماری‌های قلبی است. افرادی که از دارو‌های ضد افسردگی استفاده می‌کنند ممکن است اغلب دهانشان خشک شود که می‌تواند طعم دهان را تغییر دهد.
 
راهکار: طعم تلخ معمولاً چند روز پس از شروع مصرف این نوع دارو‌ها از بین می‌رود. با این حال، اگر مداوم و ناخوشایند است، توصیه می‌شود از پزشک متخصص کمک بگیرید تا امکان استفاده از داروی دیگری را که باعث ایجاد این نوع عوارض نمی‌شود، ارزیابی کنید.
 
۳. بارداری
دیسگوسیا، که به عنوان طعم فلزی دهان نیز شناخته می‌شود، یک علامت بسیار شایع در بسیاری از خانم‌ها در سه ماهه اول بارداری است و به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می‌افتد. این تغییر معمولاً فقط چند روز طول می‌کشد و سپس به طور طبیعی از بین می‌رود؛ بنابراین برخی از زنان باردار ممکن است طعمی شبیه به داشتن یک سکه در دهان خود یا نوشیدن آب از یک فنجان فلزی را گزارش کنند.
 
راهکار: یک راه عالی برای از بین بردن طعم تلخ دهان نوشیدن لیموناد یا مکیدن یک گیاه خواص لیمو است.
 
۴. مکمل‌های ویتامین
برخی از مکمل‌های ویتامین که حاوی مقادیر زیادی مواد فلزی مانند روی، مس، آهن یا کروم هستند، می‌توانند طعم فلزی و تلخی در دهان ایجاد کنند. این عارضه جانبی بسیار رایج است و معمولاً پس از جذب کامل مکمل توسط بدن ظاهر می‌شود.
راهکار: توصیه می‌شود چند دقیقه صبر کنید تا بدن بتواند مکمل را جذب کند. اگر طعم تلخ بسیار شدید است یا اغلب به نظر می‌رسد، از پزشک بخواهید تا امکان کاهش دوز یا تغییر مکمل‌ها را ارزیابی کند.
 
۵. رفلاکس معده
رفلاکس معده هنگامی اتفاق می‌افتد که محتوای معده به مری برسد، پس از شروع هضم غذا، اسید را به دهان می‌برد و دهان را با طعم تلخ ترک می‌کند.
 
راهکار: از خوردن غذا‌هایی که بسیار چرب است یا هضم آن دشوار است خودداری کنید، زیرا باعث افزایش اسید در معده می‌شود. همچنین پرهیز از خوردن وعده‌های غذایی بسیار زیاد مهم است، زیرا هضم مناسب معده را دشوار می‌کنند.
 
۶. مشکلات کبدی
هنگامی که کبد به درستی کار نمی‌کند، بدن شروع به جمع آوری مقادیر زیادی آمونیاک می‌کند، آمونیاک ماده‌ای سمی است که به طور معمول توسط کبد به اوره تبدیل شده و در ادرار دفع می‌شود. این افزایش سطح آمونیاک باعث تغییر طعم، شبیه به ماهی یا پیاز می‌شود.
 
راهکار: مشکلات کبدی معمولاً علائم دیگری مانند احساس بیماری یا خستگی دارند؛ بنابراین، در صورت مشکوک بودن به بیماری کبد، توصیه می‌شود در صورت لزوم از یک متخصص کبدی برای تأیید تشخیص و شروع درمان کمک بگیرید.
 
۷. عفونت‌های تنفسی
عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی، رینیت، سینوزیت یا التهاب لوزه به دلیل موادی که توسط باکتری‌های مسئول این نوع عفونت‌ها تولید می‌شود، می‌توانند طعم تلخی در دهان ایجاد کنند.
 
راهکار: نوشیدن حداقل ۲ لیتر آب در روز مهم است، زیرا به تسکین طعم تلخ و تسریع بهبود کمک می‌کند. با این حال، برای شناسایی علت خاص و شروع درمان مناسب نیز توصیه می‌شود از یک پزشک عمومی کمک بگیرید.
 
منبع: خبرگزاری صدا و سیما
منبع: تابناک

منبع: ناطقان

کلیدواژه: طعم تلخ در دهان اتفاق می افتد توصیه می شود دارو ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۱۱۵۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دهان و دندان

به گزارش خبرگزاری مهر، زهرا سید معملی افزود: سلامت دهان و دندان به نوعی سر منشأ سلامتی جسم، روح و روان است و حتی در سلامت اجتماعی نیز نقش آفرین بوده و می‌تواند در روابط اجتماعی افراد را تقویت یا در آن اختلال ایجاد کند.

وی ادامه داد: امسال تمرکز ما این است که از تمام حوزه‌ها و رده‌های بهداشتی و درمانی برای بهبود سلامت دهان و دندان مردم استفاده کنیم. از بهورز در روستاها تا مراقبان سلامت در شهرها، پزشکان و کارشناسان بهداشتی در تمام مراکز متعلق به حوزه سلامت می‌توانند به ما در این عرصه کمک کنند.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با بیان اینکه عواملی که می‌توانند در ناحیه دهان و دندان بیماری ایجاد کنند می‌توانند در بقیه قسمت‌های بدن نیز ایجاد بیماری کنند، اظهار کرد: به عنوان مثال بین بیماری‌های شدید لثه و دیابت ارتباط وجود دارد. این دو بیماری بر یکدیگر اثرگذار هستند. همچنین بین بیماری‌های قلبی و عروقی و بیماری‌های دهان و دندان و لثه ارتباط وجود دارد.

سیدمعلمی یادآور شد: مادر باردار نیز می‌تواند برای جنین و نوزادش از طریق بیماری‌های دهان و دندان مشکلاتی ایجاد کند. بنابراین سلامت دهان و دندان به سلامت سایر قسمت‌های بدن کمک شایانی می‌کند.

وی افزود: بنابراین نقش مشترک تمام افراد درگیر بهداشت و درمان در سلامت دهان و دندان مشهود است و این مسئله تنها وظیفه بهداشت کاران دهان و دندان و دندانپزشکان نیست.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت ادامه داد: یکی از اهداف مشخص ما در سال جاری این است که از دیدگاه عامل خطر مشترک، یعنی توجه به عواملی که هم بیماری‌های دهان را ایجاد می‌کنند و هم بیماری‌های دیگر را، به مسئله بهداشت دهان و دندان بپردازیم.

وی خاطرنشان کرد: البته در این راستا نقش ویژه متوجه بهداشت کاران و مراقبان سلامت دهان و دندان و دندانپزشکانی است که در بخش‌های دولتی و خصوصی کار می‌کنند.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با اعلام اینکه ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت «پویش سلامت دهان و دندان» با هدف افزایش آگاهی عمومی در سلامت دهان و دندان در سطح کشور برگزار می‌شود، گفت: در این سه روز برنامه‌های مختلفی برای دانش آموزان، مدارس و جامعه برگزار خواهیم کرد که شناساندن عوامل سلامت و بیماری دهان و دندان از جمله مهم‌ترین برنامه‌های این پویش خواهد بود.

سیدمعلمی، دندانپزشکان بخش خصوصی و دولتی را به همکاری در این پویش برای آموزش و ارتقای سلامت دهان و دندان مردم دعوت کرد.

کد خبر 6089908 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • یک شام خوشمزه و آسان برای علاقه‌مندان به بادمجان
  • راهکار ساده برای کمک به رژیم‌تان؛ نوشیدن آب داغ چگونه باعث کاهش وزن می‌شود؟
  • این مربا را برای صبحانه نخورید!
  • «مصلای تهران» یا «شهرآفتاب» داستان یک تلخی بی‌پایان
  • راهکار مدیریت منابع آبی استان‌های کم بارش چیست؟
  • ۱۰ راهکار ساده برای رفع بوی بد دهان
  • شکست تلخی که در کمتر از ۲۴ ساعت جبران شد
  • برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دهان و دندان
  • راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید چیست؟
  • راهکار عجیب گرم ماندن در لحظات پنالتی! (عکس)